Продукція

Дізнаймося більше про вітаміни, мінеральні речовини та мікроелементи

 

З точки зору збереження здоров’я ми живемо у перехідний вік. Із запізненням на багато десятиліть, що є зрозумілим, і до нашої батьківщини дійшов той рух, який уже в 1970-х роках в країнах Західної Європи та Америки поступово почав піднімати поняття збереження здоров’я на рівень справжньої цінності. Цей рух включає в себе, крім усього іншого, більш здорове харчування, активне заняття спортом, відмову від шкідливих звичок, і, водночас, знайомство із фітнесом і новим для нас поняттям " велнес " (новий стиль здорового способу життя). Тепер нам уже відомо, що бути здоровим добре не тільки тому, що нічого не болить, але й тому, що це дає змогу жити більш повноцінним, наповненим життям. Зазвичай ми знаємо, що є необхідним для цього, та нам важко відмовитись від наших звичок. Але сучасні угорці також заслуговують на те, щоб жити довше, і щоб рівень їхнього життя був більш якісним. Однак для того, щоб досягнути цього, необхідні зміна світогляду, наполегливий догляд за собою, свідома праця над собою.

У формуванні стану здоров’я центральну роль відіграє харчування. В Угорщині проблеми в цій галузі пов’язані насамперед не з кількістю їжі, яка вживається, а з її якістю, точніше - її складом. Ми вживаємо занадто багато калорійної їжі, жиру, натрію, і в порівнянні з цим, на кожну людину припадає менше за норму клітковини, кальцію, калію, різноманітних вітамінів та мікроелементів.

Одним із найважливіших елементів збереження здоров’я є раціональне, збалансоване та різноманітне харчування. Збалансоване харчування покриває потребу організму в поживних речовинах та енергії, забезпечує необхідну пропорцію поживних речовин, а різноманітне харчування означає присутність в режимі харчування різноманітних груп харчових продуктів. З їжею в організм надходить близько 40 типів різноманітних поживних речовин. Згідно до їх первинної функції вони можуть відповідати за будову тіла (білки, мінеральні речовини), забезпечувати організм енергією (жири, вуглеводи), або регулювати обмін (вітаміни, мікроелементи). Щоденна потреба організму у вітамінах та мікроелементах надзвичайно мала, коливається в межах від кількох мікрограмів до 100 міліграмів, таким чином навіть 1 грам із надлишком покриває всі потреби. Однак, незважаючи на надзвичайно малі дози, їх нестача призводить до розладу в фізіологічному функціонуванні організму, а їх повна відсутність є несумісною з життям.

Мінеральні речовини переважно відрізняються одна від одної тим, в якій кількості вони наявні в організмі. Позаяк мінеральні речовини містяться в організмі порівняно у великій кількості, їхню кількість легше визначити, в той час, як кількість мікроелементів можна визначити лише за допомогою аналізу через те, що вони наявні в організмі в дуже малій кількості. Звідси і витікає їх назва. По-іншому мінеральні речовини називаються макроелементами, а мікроречовини називаються мікроелементами. Вітаміни, мінеральні речовини і мікроелементи є однаково важливими. Відсутність хоча б одного з них негативно відображається на стані здоров’я. Прийом необхідної кількості вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів найкраще було б забезпечити збалансованим та різноманітним харчуванням, однак, з багатьох причин, це не завжди вдається. Беручи до уваги сучасний спосіб життя, навіть при різноманітному харчуванні їх нестача нерідко зустрічається як у дітей, так і у дорослих. Саме тому у будь-якому віці рекомендується приділяти належну увагу забезпеченню необхідної для організму кількості вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів. Якщо ми маємо підставу думати, що наше харчування не є достатнім (в зв’язку зі способом життя, захворюваннями та ін.), особливо на початку весни, восени та взимку, доцільно подбати про додатковий прийом вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів у формі сучасних препаратів комплексного складу.